Liliac Indian

   Liliacul indian sau Lagerstoemia indica este un arbust de o rara frumusete  avand cea mai lunga perioada de inflorire   dintre toti arbustii de la noi din tara, apoximativ 120 de zile in lunile iulie,august si septembrie si unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere , de pana la 50 de cm pe an.

         Originar din Asia de Sud-Est, liliacul indian a patruns in Romania de mai bine de 40-50 de ani, exemplarele aclimatizandu-se la temperaturi de pana la -25 de grade. In ultimul timp au fost importate exemplare din Italia si Olanda a caror rezistenta la inghet sa afla undeva in jurul a -15 grade Celsius, necesitand protectie.

        Florile cu aspect creponat ale  liliacului indian pot fi rosii,roze,albe sau move si capata un plus de frumusete in momentul deschiderii lor prin  aparitiei staminelor de culoare galben intens.Grupate in panicule mari de pana la 20 cm lungime si 10 cm latime, florile liliacului indian infloresc pe rand si emana in jur un miros placut, suav. Infloreste in anul plantarii pentru exemplarele procurate primavara sau in anul urmator pentru cele plantate toamna.

      Frunzele cazatoare , ovale, opuse,de 2-3 cm de culoare verde inchis in perioada de vegetatie capata toamana nuante de galben- portocaliu pana la rosu,conferindu-I liliacului un aspect extreme de decorativ.Pana la inceputul lunii mai  pe lastari nu apar frunze ceea ce constituie un motiv de ingrijorare pentru cei care iau contact pentru prima data cu planta.

      Fructul este o capsula de 1-1,2cm inconjutata de caliciu persistent.

      Cerinte fata de mediu:Liliacul indian prefer un loc insorit, bine drenat, cu fertilitate medie si un ph normal. In perioada de crestere intensa si inflorire , cerintele plantei fata de apa sunt ridicate, lipsa apei ducand la aparitia unor flori mai reduse ca dimensiune ,plapande, care se vor ofili rapid iar planta va stagna in crestere.

        Intretinere: Nu necesita tunderi ci doar o toaletare a ramurilor si o eliminare a varfurilor uscate si a partii florifere care neavand muguri vegetativi nu va determina aparitia altor ramuri.

      Plantarea liliacului se poate face in tot cursul anului cu exceptia perioadei in care pamantul este inghetat.

       Utilizare :liliacul indian poate fi cultivat sub forma de tufa sau copacel, in gradini sau pe terase si balcoane,solitar sau in grupuri de mai multe exemplare de culori diferite. Suportand taierile poate fi folosit si la realizarea gardurilor vii.

        Experienta pe care am capatat-o in peste 12 ani de cand cultiv aceast arbust am prezentat-o  iubitorilor de flori in emisiunea In Gradina Danei de pe TVR 1  de pe 4 octombrie 2015.

                                                     Ing.Bianca Stefanoiu